I maso může být kultivované

Společnost

19.03.2019

Kultivované maso je maso vyráběné s pomocí tkáňového inženýrství, které se tradičně používá v regenerační medicíně. Koncept tkáňového inženýrství zpopularizoval Jason Matheny, který v roce 2000 vytvořil klíčový objev o výrobě kultivovaného masa.

V roce 2013 byla Mark Postová, profesorka na Maastrichtské univerzitě, první, která předvedla doklad o koncepci in vitro laboratorního pěstování masa tím, že vytvořil první laboratoř pěstované burger.

Historie

Tuto možnost nastínil již Winston Churchill, který toto předvídal již v roce 1931: "Je absurdní chovat celou slepici proto, abychom si dali prsa nebo křídla. "
První veřejná zkouška masa byla provedena na tiskové konferenci v Londýně dne 5. srpna 2013, kdy byl veřejnosti prvně představen burger vyrobený z masa, které se nevyvinulo přirozenou cestou.
Tkáň pro ukázku v Londýně byla pěstovaná v květnu téhož roku. Výzkum zafinancoval Stergey Brin přibližně asi 250 000 EUR
Díky tomu, jaký pokrok se stal v této oblasti se společnost Mosa Meat rozhodla financovat tento projekt nepřetržitě. A dokázala výrazně snížit náklady. 

Výroba

Počáteční buňky

Laboratorně pěstované maso začíná odebíráním malého vzorku buněk z živé krávy, takže to vlastně není umělý syntetický výrobek. Začíná to kmenovými buňkami z vybraného zvířete. Většina produkce produkující maso využívá myosatelitové kmenové buňky, které se stávají různými tkáněmi ve svalech.

 

Růstové medium

Buňkám se dodá protein pro podporu růstu tkání. Tyto buňky by již měli obsahovat všechny živiny potřebné k růstu. Poté co dostanou všechny potřebné živiny, tak se dají do bio-reaktoru, který jim dodá potřebnou energii k růstu.

Lešení

Lešení se používá pro to, aby se z masa nestala jenom placka, ale aby rostlo směrem vzhůru. Dočetl jsem se, že je možné z 10 vepřových buněk vyrobit za dva měsíce až 50 000 tun masa.

Redakce

Adam Pelej

Šéfredaktor

17 článků

Lukáš Kavalír

Zástupce šéfredaktora

27 článků

Ali Amjid

Vývojář webu

1 článků

Tištěné Presloviny

Stáhnout Presloviny

Doporučené Články

VÝZVA ŘEDITELE SMÍCHOVSKÉ SPŠ K VEŘEJNÉ DISKUSI

Pojďme spolu otevřeně diskutovat! Nabízím zaměstnancům i studentům, aby se mnou i mezi sebou vedli veřejnou diskusi na téma české školství. Nechť si vyberou z této problematiky libovolné téma, a ať sdělí své názory. J&a...

Podzimní tábor Kybernetické bezpečnosti

S kolegou Sýkorou jsme si říkali, že bychom rádi seznámili jednotlivé ročníky oboru “Kybernetická bezpečnost”. Proto jsme vymysleli řešení ve formě tábora ve stejném termínu jako kemp Mediálního domu SSPŠ. Celou akci jsme museli řešit velmi narychlo.

 Panu Sýkorovi se naštěstí povedlo najít areál poblíž chalupy jeho rodiny, kam od malička jezdí. Konkrétně šlo o Rekreační areál Tesla v Železných horách. V tom jsme měli výhodu, že jsme znali okolí a mohli dopředu plánovat venkovní aktivity. Už se nám ale nepodařilo zajistit žádné dostupné pronájm...

Betlémský začátek

Přinášíme reportáž ze slavnostního zahájení školního roku 2019/20

Roku 1413 zde naposledy kázal mistr Jan Hus, o více než 600 let později v místě tolik historicky významném a svátečně ozářeném zahajuje školní rok 2019/20 Smíchovská střední průmyslová škola. Je zde cítit zcela odlišná atmosféra než se na první školní den očekává. Všichni si uvědomují, že se nenacházíme...

Smíchovská průmyslovka třetího věku II

Projekt Smíchovská průmyslovka třetího věku je zaměřen na vzdělávání seniorů v oblastech IT, fyziky a matematiky.

Projekt Smíchovská průmyslovka třetího věku je zaměřen na vzdělávání seniorů v oblastech, ve kterých mají problémy se sami orientovat. V roce 2018 se jednalo o cyklus 10 přednášek a workshopů z oblasti IT, fyziky a matematiky. Témata jednotlivých setkání byla vybrána na základě zájmu seniorů - student...