I maso může být kultivované

Společnost

19.03.2019

Kultivované maso je maso vyráběné s pomocí tkáňového inženýrství, které se tradičně používá v regenerační medicíně. Koncept tkáňového inženýrství zpopularizoval Jason Matheny, který v roce 2000 vytvořil klíčový objev o výrobě kultivovaného masa.

V roce 2013 byla Mark Postová, profesorka na Maastrichtské univerzitě, první, která předvedla doklad o koncepci in vitro laboratorního pěstování masa tím, že vytvořil první laboratoř pěstované burger.

Historie

Tuto možnost nastínil již Winston Churchill, který toto předvídal již v roce 1931: "Je absurdní chovat celou slepici proto, abychom si dali prsa nebo křídla. "
První veřejná zkouška masa byla provedena na tiskové konferenci v Londýně dne 5. srpna 2013, kdy byl veřejnosti prvně představen burger vyrobený z masa, které se nevyvinulo přirozenou cestou.
Tkáň pro ukázku v Londýně byla pěstovaná v květnu téhož roku. Výzkum zafinancoval Stergey Brin přibližně asi 250 000 EUR
Díky tomu, jaký pokrok se stal v této oblasti se společnost Mosa Meat rozhodla financovat tento projekt nepřetržitě. A dokázala výrazně snížit náklady. 

Výroba

Počáteční buňky

Laboratorně pěstované maso začíná odebíráním malého vzorku buněk z živé krávy, takže to vlastně není umělý syntetický výrobek. Začíná to kmenovými buňkami z vybraného zvířete. Většina produkce produkující maso využívá myosatelitové kmenové buňky, které se stávají různými tkáněmi ve svalech.

 

Růstové medium

Buňkám se dodá protein pro podporu růstu tkání. Tyto buňky by již měli obsahovat všechny živiny potřebné k růstu. Poté co dostanou všechny potřebné živiny, tak se dají do bio-reaktoru, který jim dodá potřebnou energii k růstu.

Lešení

Lešení se používá pro to, aby se z masa nestala jenom placka, ale aby rostlo směrem vzhůru. Dočetl jsem se, že je možné z 10 vepřových buněk vyrobit za dva měsíce až 50 000 tun masa.

Redakce

Adam Pelej

Šéfredaktor

17 článků

Lukáš Kavalír

Zástupce šéfredaktora

27 článků

Ali Amjid

Vývojář webu

1 článků

Tištěné Presloviny

Stáhnout Presloviny

Doporučené Články

Mezinárodní dům budoucnosti - Poslední mobilita v Česku

Před dvěma týdny se na naší škole uskutečnilo završení projektu Erasmus+ - Stavba mezinárodního chytrého domu. O Erasmus+ se v Preslovinách v této souvislosti nezmiňujeme poprvé. Pro rychlé připomenutí, co je Erasmus+, je to projekt, jehož cílem je vytvořit mezinárodní chytrý dům budoucnosti společně s ...

STŘEDOŠKOLSKÝ SNĚM

POHLEDEM STUDENTA

Ve středu 21. února se uskutečnil druhý Středoškolský sněm hlavního města Prahy, tentokrát v jednacím sále zastupitelstva v budově magistrátu na Mariánském náměstí. Středobodem tohoto sněmu byla volba předsedy sněmu a taktéž diskuze o dopravě v Praze a kvalitě stravování ve školních jídelnách. Celá ...

KDYŽ PŘIJDE ČAS NA ZÁBAVU

Palác Lucerna se postupně zaplňuje hosty, jimiž jsou nejvíce rodinní příslušníci a přátelé studentů prvních a čtvrtých ročníků Smíchovské střední průmyslové školy. Není divu, nejprve bu...

SMART PRAHA ROKU 2035 PŘIJDE NA STAMILIARDY

ŘÍKÁ MICHAL POSTRÁNECKÝ

„Město dnes chápeme jako fyzickou strukturu, ve které žijeme. V roce 2035, což je pro nás docela daleko v kontextu rychlosti, s jakou se technologie vyvíjejí, se velká část obchodu, služeb a našich potřeb přenese do paralelního virtuálního světa nad touto fyzickou realitou. Dění v jednom světe, bude...